ΣΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ



Πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκα το εντυπωσιακό και πανέμορφο ,πραγματικά, Μουσείο Οίνου το οποίο βρίσκεται στο Πικέρμι Αττικής στη θέση Πέτσα Βακαλοπούλου, δίπλα ακριβώς από το studio Pro, σε μια τοποθεσία με ελαιώνες.
 Πράγματι πολύ όμορφο το τοπίο και μου θύμισε τα μέρη που έχουμε στη Μακεδονία και τις κατάφυτες και με πολύ πράσινο γωνιές της Δράμας.  Το μουσείο οίνου είναι πετρόχτιστο και μάλιστα από παλαιές πέτρες, οι οποίες επιλέχθηκαν από τα ερείπια παλαιότερων σπιτιών και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Το ξύλο δένει πολύ όμορφα και αρμονικά με την πέτρα,  παντού υπάρχουν καλλωπιστικά φυτά, πολύ πράσινο και φυσικά υπάρχει και το στοιχείο του νερού, καθώς υπάρχουν στο χώρο μια πισίνα και ένα συντριβάνι. Εκεί με υποδέχτηκε ο κύριος Σπύρος Μάρκου, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την θεσπέσια φιλοξενία και με ξενάγησε στους χώρους των εκδηλώσεων, καθώς και στο μουσείο που πραγματικά αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε  Βεβαίως,  δεν έχω λόγια για το καταπληκτικό κρασί που γεύτηκα στον χώρο αυτό. 

Πάμε να μάθουμε, τώρα, μερικές πληροφορίες για την ιστορία των Αμπελώνων Μάρκου:

" Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο προπάππους Σπυρίδων Μάρκου αποφάσισε να δημιουργήσει τους οικογενειακούς αμπελώνες στην Μεσογαία Αττικής, περιοχή γνωστή σχεδόν από πάντα για την παραγωγή εκλεκτού κρασιού, και να παράγει την παραδοσιακή ρετσίνα. Την δεκαετία του 1920 αξιοποιώντας ένα ακίνητο στου Ψυρρή, που υπήρχε στην οικογένεια, δημιούργησε ένα μαγειρειό-κρασοπουλειό, την «Σπατανέικη Ταβέρνα» η οποία ήταν η πρώτη που άνοιξε στην περιοχή. Το μεράκι και η αγάπη του για το κρασί και τα αμπέλια μεταφέρθηκε και στον γιό του, τον παππού Βασίλειο Μάρκου, ο οποίος το 1950 ανακαίνισε και αναβάθμισε ριζικά την οικογενειακή ταβέρνα, η οποία έγινε πολύ γνωστή για το εξαιρετικό κρασί που πουλούσε. Η φήμη αυτή ανάγκασε πολλούς ‘ταβερνιάρηδες’ της Αθήνας να αναζητήσουν αυτό το κρασί, έτσι ο παππούς Βασίλειος Μάρκου επέκτεινε τους αμπελώνες, αύξησε την παραγωγή και ξεκίνησε να εμπορεύεται το προϊόν. Φυσικά αυτή την οινική κληρονομιά δεν θα μπορούσε να μην την μεταδώσει και στα παιδιά του, τους πατεράδες μας Κωνσταντίνο και Σπυρίδων Μάρκου, οι οποίοι ίδρυσαν το 1983 ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο στην Παιανία, μέλος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (Ε.Ν.Ο.Α.Α.), επέκτειναν του ιδιόκτητους αμπελώνες και στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας και εδραίωσαν τους «Αμπελώνες Μάρκου» στην Ελληνική και διεθνή αγορά. Έχοντας την ανάγκη να μοιραστούν την αγάπη, την ιστορία και όλο το οινικό πλούτο που υπήρχε στην οικογένεια όλα αυτά τα χρόνια, δημιούργησαν το 2005 στην Παλλήνη το «Μουσείο Οίνου» έναν πολυχώρο δραστηριοτήτων, τέχνης και οινικού πολιτισμού. Σήμερα μαζί με τους πατεράδες μας και εμείς τα ‘παιδιά’ , η Μαρία, ο Βασίλης Κ., ο Βασίλης Σ., ο Νικόλας και ο Δημήτρης Μάρκου, έχοντας αποτυπωμένη την οινική παράδοση μέσα μας, τέταρτη γενιά πλέον στην παραγωγή κρασιού, συνεχίζουμε το έργο των προγόνων μας."

....καθώς και κάποιες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Μουσείο Οίνου:


" Κριτήριο στις δεξιώσεις που φιλοξενούμε στο Μουσείο Οίνου είναι η υψηλή ποιότητα παροχών και υπηρεσιών τόσο από το ανθρώπινο δυναμικό του Μουσείου όσο και από τους επαγγελματίες συνεργάτες μας. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας και στους καλεσμένους τους την διαφορετικότητα, την διακριτική πολυτέλεια και την επιβλητικότητα που εγγυάται ο χώρος αλλά και την δυνατότητα να τους ταξιδέψουμε στην ιστορία και την τέχνη του κρασιού, προσφέροντάς τους μία ξενάγηση στο Μουσείο οινολογικών εκθεμάτων συνοδευόμενη από ένα Wine Tasting επιλεγμένων ετικετών του οινοποιείου μας." 


Πέρασα αξέχαστα, 

Γρηγόρης


SHARE

gregoire

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου